Zajednica tehničke kulture grada Samobora
Vi ste posjetitelj broj 230272 od 30.11.2016. g.   Online imamo: posjetitelja: 22

Samoborski inovatori osvojili dvije medalje u Nürnbergu!

U konkurenciji više od 750 inovacija iz 37 zemalja svijeta, mladi samoborski inovatori Martin Sokolović, Luka Ivir, Josip Barbić i Andrijan Ostrun osvojili su 2 medalje (brončanu i srebrnu) na 67. Međunarodnom sajmu inovacija IENA koji se od 29. listopada do 1. studenog održavao u Nürnbergu. Velik uspjeh mladih inovatora je još veći ako se uzme u obzir velika konkurencija inovativnih radova iz cijelog svijeta, posebice Kine i Njemačke.
Udruženje obrtnika Samobor i Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora usko su surađivali u pripremi i provedbi odlaska inovatora na Sajam. Odabir najboljih mladih inovatora je proveden putem pripremnih radionica tijekom 9. i 10. mjeseca u konkurenciji od 12 učenika Srednje strukovne škole Samobor.Nakon pripremnih radionica, kao najperspektivniji inovatori odabrani su: Luka Ivir i Martin Sokolović, učenici 2. f Srednje strukovne škole, Samobor. Nakon odabira učenika, uslijedile su zajedničke stručne radionice sa studentima Andrijanom Ostrunom i Josipom Barbićem na kojima su se razvijala dva inovativna rješenja za prototipove kućne automatizacije.
Tijekom mjeseca listopada realizirana su oba projektna zadatka prema planu, pa je „samoborska selekcija” u sastavu: Luka Ivir, Martin Sokolović i Josip Barbić nastupila na međunarodnom sajmu inovacija IENA 2015. Učenici su ponosno predstavili svoje radove međunarodnoj ocjenjivačkoj komisiji koja je imala težak zadatak odabrati najbolje radove.
Pripremne i stručne radionice održale su se pod mentorskih vodstvom Ivana Vlainića, nastavnika u srednjoj strukovnoj školi Samobor, koji je ujedno aktivan u Društvu pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora.
Predstavljanje inovatora i cjelokupnog EU projekta MLADI OBRTNICI-NOVI PODUZETNICI vodio je Nikica Matan – tajnik Udruženja obrtnika Samobor – voditelj projekta.
Ovaj veliki uspjeh samoborskih mladih inovatora rezultat je brojnih aktivnosti tijekom EU projekta MLADI OBRTNICI-NOVI PODUZETNICI” i mukotrpnih priprema za ovaj međunarodni sajam inovacija svjetskog ugleda.
EU projekt„Mladi obrtnici-novi poduzetnici” financira se u okviru EU natječaja „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt”, a financiranje projekta je iz Europskog socijalnog fonda.

povratak

UDRUGE ČLANICEZajednica tehničke kulture grada Samobora                     © • By: Miljenko Mogulić 2019.g. e-mail: miljenko.mogulicgmail.com