Zajednica tehničke kulture grada Samobora
Vi ste posjetitelj broj 310133 od 30.11.2016. g.   Online imamo: posjetitelja: 28

Biciklizam u Samoboru

U prostorijama POU Samobor, trg Matice hrvatske, Samobor, dana 05.03.2013., s početkom u 19.30h organizirana je javna tribina s tematikom „Biciklizam u Samoboru”. Tribina je organizrana od strane brdsko biciklističkog kluba Krpelj, HPD Sv. Patrik i Hostela Samobor te okupila šezdesetak prisutnih. Moderator tribine je bio Radovan Librić iz udruge Ekosspiritus.
Uvod je sadržao povijesnu osvrtnicu biciklizma u Samoboru koji datira već od kraja 19og stoljeća, točnije 1887. godine, prvog dokumentiranog putovanja biciklima od Samobora do Trsta. Kao i osnivanjem Društva biciklista 1893. u Samoboru – sve do današnjeg dana, od nedavnih Večernjakovih biciklijada na Vurginščaku i rekreacijskom centru Šmidhen, te do početaka brdskog biciklizma kao olimpijske discipline, sportaša pojedinaca i klubova koji djeluju na području grada.

Luka Čanak je predstavio djelovanje i aktivnosti brdsko biciklističkog kluba Šišmiš. Poseban osvrt je dan na XCO brdsko biciklističku utrku koja se organizira na području grada Samobora, koja je najstarija i najpoznatija utrka u hrvatskoj te vrlo cijenjena u Europi. Od 2010. godine dobiva status „Class 1″ UCI utrke, te se bodovi i rezultat ostvareni na njoj zbrajaju za sudjelovanje na ljetnim olimpijskim igrama. Članovi kluba su višestruki prvaci Hrvatske u brdskom biciklizmu, entuzijasti i volonteri.
Hrvoje Vešligaj, predstavnik brdsko biciklističkog kluba Krpelj, ujedno i organizator tribine, ukratko je ispričao o djelovanju kluba. Rekreativni biciklizam, organizacija biciklijada, izleta, sudjelovanje u maratonima i putovanjima su jedan od brojnih aktivnosti kluba. Za istaknuti je građanska inicijativa koja je održana krajem 2011. godine gdje je sakupljeno prek 3600 potpisa potpore za izgradnju biciklističke staze na potezu Sv. Nedelja – Samobor – Bregana. Od tada, klub sa prijedlozima i inicijativa surađuje sa gradskom upravom. Također, tri člana kluba su 2012. godine sudjelovala na putovanju biciklima od Zagreba – Londona: na XXX. Olimpijske igre.
Filip Turk, mladi sportaš i humanitarac je ispričao o svojim brojim uspjesima i rezultatima koje je ostvario. Titula viceprvaka hrvatske u kategoriji juniora od 2007-2009 godine, te prvak hrvatske u nekoliko biciklističkih disciplina. Od 2009. godine je član reprezentacije te kroz ultramaratone koje organizira potiće na humanitarne aktivnosti. Za istaknuti je posljedni podvig „Biciklom oko hrvatske za djecu leptire”, gdje je u 7 dana obišao cijelu hrvatsku ukupno prešavši preko 2600 km i sakupljena sredstva donirao udruzi Debra.
Hrvoje Vešligaj je zatim predstavio potrebne uvjete za razvoj biciklizma na području Samobora, gdje je uz nužnu intrastrukturu potrebo djelovanje lokalnih klubova, građana kao i turističke zajednice te nadasve grada. Prikazano je stanje u susjednim gradovima i europskoj uniji. Kroz građansku inicijativu se nastoji potaknuti grad da krene u smjeru razvoja tog ključnog djela – infrastukture, koja bi pomogla sigurnosti biciklista, približila Samobor biciklistima iz susjednih gradova te otvorila novi gospodarski i turistički potencijal, koje Samobor povijesno ima.
U kratkim crtama je pojašnjen projekt „Biciklarnik”, volonterski servis na usluzi građanima za tehničko namještanje bicikla uz nadzor stručne osobe. „Biciklarnik” planira krenuti sa radom tokom godine, nabavljena je nužna oprema (alat) te se čeka na završno opremanje prostorija.
Tomislav Medved iz Hostela Samobor je prenio vlastito iskustvo o biciklistima kao gostima te trenutnoj biciklističko – turističkoj ponudi u gradu, kao što je najam bicikala na glavnom gradskom trgu, te organizirani vikend aranžmani na području grada i okolice.
Goran Bašić iz izletišta Gogo, Slani dol je ispričao o par organiziranih biciklijada do njegovog objekta, kako je posječenost bila velika u ujedno kako mu se biciklisti vraćaju. Smatra da sam grad mora početi razmišljati u ulaganju u biciklizam, jer može pružiti dodatne mogućnosti ugostiteljima i potražnju – zbog sve većeg trenda biciklizma u svijetu.
Nakon službenog djela, u javnoj raspravi obratili su se građani, te u cijeloj pozitivnoj atmosferi iznjeli svoja razmišljanja, ideje i prijedloge oko stanja biciklizma. Zajednički zaključak je nužno uključivanje gradskih upravnih tijela u razvojni segment biciklizma kao opći doprinos dobrobiti grada. Počevši od sigurnosti i zdravlja građana, pa sve do turističkog i gospodarskoj potencijala koji bi mogao doprinjeti Samoboru, te ga podići na novu razinu ponude i mogućnosti.
Hrvoje Vešligaj

povratak

UDRUGE ČLANICEZajednica tehničke kulture grada Samobora                     © • By: Miljenko Mogulić 2019.g. e-mail: miljenko.mogulicgmail.com